Kahramanmaraş’ta yıkılan apartmanın davası başladı
KAHRAMANMARAŞ’ta meydana gelen depremde çöken ve 52 kişinin hayatını kaybettiği, bilirkişi raporunda kaçak zemin yapıldığı belirtilen Reyyan Apartmanı’nın duruşmasına başlandı. 3’ü tutuklu 4 kişinin “kasten taksirle ölüme ve yaralamaya sebebiyet vermek” suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada müteahhit Muhammet Karaaslan, hukuka aykırı zeminin neden olduğunu belirtti. binanın çöktüğünü ve bunu kendisinin yapmadığını belirterek, “Kaçak zemin binaya 6 ila 8 ton ilave yük kattı.” “Çöktü ve binanın statik sistemini tamamen yok etti” dedi.
Depremde çöken binada hayatını kaybeden 52 kişinin yakınları, tarafların avukatları da Kahramanmaraş 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına katıldı. Tutuklu sanıklar Muhammet Karaaslan, Mesut Vahit Yararı ve Harun Gümüşer, tutuklu Nasuh Atılgan’ın katılmamasına rağmen cezaevlerinden SEGBİS sistemi üzerinden duruşmaya katıldı.
Duruşmada ilk olarak Mesut Vahit Kazancı’nın savunması alındı. Suçlamaları kabul etmeyen ve sağlık sorunları nedeniyle derhal serbest bırakılmasını talep eden Kazancı, Harun Gümüşer’in teklifi üzerine binada teknik müdür olarak göreve başladığında inşaatın 5’inci katta olduğunu ve bu nedenle yapılamadığını söyledi. Birkaç kez bakmaya gittiğinde herhangi bir sorun gördü. Diğer işleri nedeniyle bir süre sonra işten ayrıldığını belirten Karı, “Bu dairenin statik projesini ben hazırlamadım. Ayrıca bu daireye ilave bir kat eklendiğini sonradan öğrendim. Bunun da olabileceğini düşünüyorum. binanın statiğini olumsuz etkilemiştir. Binanın altındaki işyerlerindeki taşıyıcı kolonlar da hasar görmüş olabilir. Uzman rapor verdi.” “Kabul etmiyorum, raporda neden kusurlu gösterildiğimi anlayamadım. Bu apartmanda benim hiçbir suçum yok. Sadece Harun Gümüşer’i tanıyorum. Kaçak zemini kimin yaptığını bilmiyorum.” söz konusu.
‘KAÇAK ZEMİN BİNANIN STATİK SİSTEMİNİ TAMAMEN BOZDU’
Binanın müteahhidi Muhammet Karaaslan suçlamaları kabul etmedi. Bir süre sonra binayı diğer sanık Nasuh Atılgan’a devrettiğini kaydeden Karaaslan, kendisini şu şekilde savundu: “Deprem sırasında oluşan yer ivmeleri, proje tasarımında kullanılan aktif yer ivmelerinden çok daha yüksektir. Deprem sonucu çöken binanın hasar gören kolon, kiriş ve temellerinden alınacak numuneler normal sonuç verecektir.” . Temellerden 5, kirişlerden 2 olmak üzere toplam 7 karot numunesi alındı. Bu çekirdek numuneler uygun şekilde korunmamıştı. Bazı temel sonuçların yanlış değerlendirilmesi, malzemelerin kalitesizliğini belirlemez. Bana yöneltilen suçlamayı kabul etmiyorum. Depremde Reyyan Apartmanı’nın çökmesine neden olan kaçak zemin “Zaten benim yapmadığım iddianamede yer alıyor. Kaçak zemin binaya 6 ila 8 ton ilave yük getirerek binanın statik sistemini tamamen bozdu.” bina.”
Harun Gümüşer de suçlamaları kabul etmedi. Hem yapı denetim firması olduğunu hem de inşaat işleri yaptığını belirten Gümüşer, elinde yıkılmış ya da orta hasarlı bir binanın dahi bulunmadığını, Reyyan Apartmanı’nın mevzuata uygun olarak inşa edildiğini belirtti.
Duruşmada konuşan merhum yakınları da sanıklardan şikayetçi olduklarını söyledi. Şikayetçilerden Serap Arıcıoğlu konuşurken gözyaşlarını tutamadı. Kız kardeşini de binada kaybettiğini belirten Arıcıoğlu, “Benim tek kardeşimdi. 6 aylık evli ve 4 aylık hamileydi. Cinsiyetini depremden 2 gün önce öğrendik, erkek olacaktı. Hayallerimiz vardı. Kız kardeşimi geri getirebilir miyim? O benim 2 çocuğumun teyzesiydi. Ben de teyze olacaktım.” Sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti.
Duruşma sonunda mahkeme, tutuklu sanıklardan Mesut Vahit Kazancı’nın sağlık sorunlarının cezaevinde kalmasına engel olup olmadığının tespiti için hastaneye sevk edilmesine karar vererek davayı erteledi.