İş

Allianz Risk Barometresi yayınlandı

Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) tarafından yürütülen yıllık küresel iş riskleri anketi Allianz Risk Barometer’ın 12. baskısı yayınlandı.

Allianz tarafından yapılan açıklamaya göre araştırmaya 94 ülkeden 2 bin 712 risk yönetimi uzmanının görüşü alındı.

Allianz Risk Barometer’a göre, siber olaylar ve iş kesintisi riskleri, yüzde 34 ile üst üste ikinci yılda en önemli küresel riskler olarak gösterildi. 2023’te makroekonomik gelişmeler yüzde 25 ile en değerli üçüncü risk olurken, listenin ilk sırasında yer alan elektrik krizi yüzde 22 ile dördüncü sırada yer alıyor.

Mevzuat ve yönetmeliklerdeki değişiklikler beşinci sırayı korurken, geçen yıl üçüncü sırada yer alan doğal afetler altıncı sıraya geriledi.

İklim değişikliği, geçen yılki sıralamanın bir kademe altında yedinci risk. Nitelikli işgücü açığı sekizinci sıraya yükselirken, yangın ve patlama iki sıra gerileyerek dokuzuncu sıraya geriledi. Politik riskler geçen yıla göre dört sıra artarak ilk on içinde yer almaya başladı.

Türkiye’de en önemli iş riski yüzde 58 ile makroekonomik gelişmeler olurken, ikinci sırayı yüzde 37 ile iş kesintisi, iklim değişikliği ve siyasi riskler paylaştı. Mevzuat ve yönetmeliklerde yapılan değişikliklerle doğal afetler yüzde 32 ile en yüksek beşinci risk ve yüzde 16 ile elektrik krizi olarak gösterildi. Piyasa gelişmeleri yüzde 11 ile sekizinci sırada yer alırken, bu yıl ilk kez listeye giren yangın ve patlama ile altyapı kesintileri yüzde 5 ile ilk on risk arasında yer aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan, dünya gündemindeki en değerli riskler arasında yer alan siber olaylar ve iş kesintisi konusunda sigortacılık departmanının da değerli misyonları olduğunu kaydetti.

Risk odaklı bir kesim olarak riskleri önceden tespit edip önlem almanın önemini vurgulayan Gürkan, “Küresel açıdan bakıldığında iş dünyasının bu yıl ekonomik risklere öncelik verdiğini ve iklim değişikliği kaynaklı risklerin gerilediğini görüyoruz. Sıralamada dünyanın geleceğine göre yükselen ilk üç risk arasında yer alması dikkat çekiyor. Bu kapsamda alınacak tedbirler.

Önleyici bir çözüm olarak değerli bir tamamlayıcı araç olarak sigorta, iklim dostu bir ekonomiye geçişin teşvik edilmesinde değerli bir sorumluluk üstleniyor, sadece kendi karbon ayak izini azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda tüm ekosistemin dönüşümüne katkıda bulunuyor.”

haber-kabaduz.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu